Extrémne zmeny počasia sa podpisujú pod najťažšie zásahy hasičov

02.07.2012 Prešov

Prešov 2. júla (TASR)- Klimatické zmeny, ktorých dôsledkom sú extrémne teploty a prudké zmeny počasia, často zamestnávajú hasičov. Výjazdy spojené s počasím, ako napríklad požiare a povodne, patria k najťažším zásahom.
Práve dlhotrvajúce suchá, silný nárazový vietor, prudké prietrže mračien, ktoré sa často vyskytujú v posledných rokoch, sú príčinou najťažších zásahov.
Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Petra Kovalíka zaznamenali v kraji v posledných rokoch stovky zásahov, na ktoré malo priamy vplyv počasie, prípadne skomplikovalo ich priebeh. Konštatoval, že v prvom polroku tohto roka evidujú celkom 24 požiarov lesa rôzneho rozsahu. Za rok 2011 zasahovali hasiči v kraji pri 45 lesných požiaroch.
"Takéto požiare vznikajú v období dlhotrvajúceho sucha a majú veľmi veľkú intenzitu, závisí to však od rôznych podmienok. Dá sa povedať, že tie klimatické zmeny ovplyvňujú vznik týchto požiarov," povedal pre TASR veliteľ čaty Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove Radoslav Lacko, ktorý je zároveň veliteľom skupiny leteckej záchrany.
Príčinou môže byť úder blesku, nedbanlivosť konania pri zaobchádzaní s technikou alebo manipulácia s otvoreným ohňom. Takto vzniká nebezpečenstvo šírenia požiaru po zemi, v korunách stromov, ale i pod zemou. Zložitý a hornatý terén v kraji sťažuje prácu hasičov, požiare vznikajú aj v lokalitách nedostupných pre techniku. Takéto požiare sa podľa Lacka likvidujú väčšinou niekoľko dní aj za použitia leteckej techniky.
Ďalším dôsledkom globálnych zmien v atmosfére sú nepochybne povodne. Posledné veľké povodne, ktoré zasiahli pomerne veľké územia a spôsobili v kraji viaceré zosuvy, zaznamenali pred dvomi rokmi. Kovalík uviedol, že kým v rokoch 2012 a 2011 bolo dovedna 42 výjazdov k povodňovým udalostiam, v roku 2010 to bolo za mesiac máj a jún 632. Vysvetlil, že v rámci jedného takéhoto výjazdu sa zasahovalo aj na viacerých miestach.
Lacko zdôraznil, že pri povodniach, ktoré vznikajú pri dlhotrvajúcich dažďoch, kde dochádza k postupnému dvíhaniu hladín tokov, sa čiastočne dá nebezpečenstvo predvídať a prijímať opatrenia.
Oveľa nebezpečnejšie sú podľa neho náhle povodne spôsobené po dlhotrvajúcich horúčavách prietržami mračien a búrkami sprevádzanými silným nárazovým vetrom.
"Vzniká veľká búrková oblačnosť v pomerne malej lokalite z veľkou výdatnosťou a v maličkých tokoch sa zhromažďuje obrovské množstvo vody a z malých potôčikov sa stávajú dravé rieky," dodáva Lacko. Nebezpečenstvo je hlavne v tom, že vo chvíli sa ľudia ocitajú v ohrození života, zdravia a dochádza k veľkým materiálnym škodám.
V takýchto prípadoch hasiči zasahujú pri evakuáciách obyvateľstva, zásobovaní, použitím techniky musia často sprejazdniť prístupové komunikácie a po opadnutí vody čerpajú vodu zo zatopených objektov.
 

Vyberte región